050 300 1357 info@muotipia.fi
title image

Etiketti

Pukeutumisetiketti


Kutsukortissa esitetään yleensä pukeutumistoive, mikäli kyseessä on arvokkaampi tilaisuus. Kutsuun merkitään useimmiten vain miehen pukeutumista koskeva toive, jonka mukaan määräytyy naisen juhla-asu. Vaikka nainen saapuisi juhliin ilman kavaljeeria, on pukeutumisen oltava linjassa kutsussa esitetyn pukeutumistoiveen kanssa. Mikäli olet epävarma pukeutumisesta, niin juhlan järjestäjältä voi aina kysyä neuvoa.

 

Tumma puku (dark suit – lounge suit)

 

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Se korvaa siis myös frakin. Tumma puku sopii iltapäivävastaanotolle, cocktailkutsuille, häihin, vierailulle ja onnittelukäynneille. Kun mies pukeutuu tummaan pukuun, sopii naisen asuksi jakkupuku, juhla- tai iltapuku tai juhlava housupuku – tilaisuuden luonteen mukaan. Tummahkot värit sopivat virallisiin tilaisuuksiin, mutta epävirallisissa tilaisuuksissa asun värin voi valita vapaammin. Iltapuku on juhlavasta kankaasta valmistettu yksi- tai kaksiosainen puku. Iltapuku voi olla täyspitkä, nilkkaan ulottuva tai muodin salliessa lyhyempikin. Iltapuvun kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai sandaalit ohutta nahkaa, lakeria, silkkiä tai brokadia. Juhlalaukku on siro, kädessä tai olalla kannettava nahkainen tai kankainen pieni laukku. Käsineitä ei yleensä käytetä, mutta pohjepituisen puvun kanssa voi käyttää lyhyitä valkoisia käsineitä ja pitkän tai nilkkapituisen puvun kanssa puolipitkiä käsineitä. Sukkahousut ovat ohuet, asun väreihin sopivat tai tummat, ne voi olla myös kuvioidut.

 

Smokki (smoking – black tie – dinner jacket)

 

Smokkia käytetään yleensä kello 18 jälkeen, mutta ei itsenäisyysjuhlien kaltaisissa suurissa ja arvokkaissa tilaisuuksissa. Naisen asuvalinta on kaikkein vapain valinta, lyhyt tai pitkä iltapuku, jopa pikkumusta käy. Sen sijaan bisnestyylinen jakku- tai housupuku on liian arkinen smokkijuhlaan. Smokki käy myös naiselle.

Frakki (juhlapuku – white tie)

 

Frakki on suurten juhlien asu. Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä, paitsi akateemisissa päivätilaisuuksissa, jolloin on käytössä mustat liivit. Solmuke on aina valkoinen. Tummaa solmuketta käyttävät ainoastaan hovimestarit. Nainen pukeutuu täyspitkään nilkat peittävään iltapukuun. Asusteet ovat siroja ja yhteen sointuvia. Frakkitilaisuuden juhlapuku on yleensä naisella se kaikkein näyttävin juhla-asu. Usein se on myös vartalonmyötäinen, joten hyvin istuva ja muotoileva alusasu kannattaa valita huolella. Akateemisissa tilaisuuksissa pukeudutaan päivällä pitkähihaiseen, yksiväriseen tummaan juhlapukuun johon kuuluu myös hattu ja hansikkaat. Akateemisiin tilaisuuksiin kutsuja asettaa usein omat toiveet pukeutumiselle, jota tulee tuolloin noudattaa.

 

Shaketti (morning coat – cutaway)

 

Shaketti on miehen päiväjuhlapuku ja erityisesti häissä käytetty juhlapuku. Se sopii käytettäväksi kaikissa ennen kello 18 pidettävissä juhlatilaisuuksissa. Hautajaisissa shaketin kanssa käytetään mustaa liiviä ja mustaa solmiota. Naisen asu on leninki tai hienostunut housuasu.

 

Häät

 

Naisvieraat unohtavat kokovalkoiseen tai -mustaan pukeutumisen. Valkoinen väri on perinteisesti vain morsiamen käytössä, vaikka hän ei siihen itse pukeutuisikaan. Mikäli viihdyt parhaiten mustassa vaatteessa, valinta on hyvä kun asustat sen vaikka punaisella, hopealla tai jollain muun värisillä asusteilla kuten huivilla, kengillä ja laukulla. Kirkkohäissä naisten on kohteliasta peittää käsivartensa esimerkiksi jakulla, bolerolla tai juhlahuivilla. Hääjuhlassa voidaan sitten näyttää kauniit käsivarretkin. Naispuolisen häävieraan vaatteita ovat esimerkiksi kotelomekko tai muu sopivan juhlava mekko, nykyisin käytetään paljon myös pitkiä kevyitä juhlapukuja sifongista tai neuloskankaasta. Hääjuhlaan valitaan pieni käsilaukku. Ilman sukkahousuja tai stay-up sukkia nainen ei koskaan juhli, vaikka kyse olisi hellepäivästä.